Een afscheidsfotograaf is duur?


Oké je betaalt voor een specialisatie en een stijl, maar moet dat dan zoveel kosten?Kost dat zoveel?

 

We vinden een fotograaf al snel duur, want een reportage kost aardig wat centen. Europees gezien verdient de Nederlandse fotograaf ten opzichte van zijn buitenlandse collega’s niet veel.  In verschillende landen om ons heen is het heel normaal om een €100 per uur te betalen voor een fotograaf.

 

Hoe komt dat? Waarom vinden wij een fotograaf al snel duur?

Oké je betaalt voor een specialisatie en een stijl, maar moet dat dan zoveel kosten?

 

Een van de moeilijkste dingen als fotograaf is een prijskaartje hangen aan je werk.

Je doet dit werk  vanuit je passie, dat een ander het mooi vindt geeft het al waarde.

Alleen met die waarde koop je geen eten en betaal je ook geen rekeningen. Dus als je als afscheidsfotograaf je inkomen wilt verdienen, zal je geld moeten vragen.

 

Ook voor mij was dit een lastige en heb ik er wel even mee lopen stoeien voordat ik eruit was. Je kan namelijk niet klakkeloos ergens een prijskaartje aan gaan hangen. Dit moet je kunnen onderbouwen.

 

Om te weten wat je moet gaan verdienen, moet je eerst weten welke kosten je gaat maken. Ik moet mijn eigen loon verdienen. Als ondernemer betaal je daar ook de afdracht van, voor de belastingdienst. (Oftewel je ontvangt brutoloon) En dat is niet het enige wat de belastingdienst van mij krijgt.

 

 

Dan heb ik vaste lasten als onderneming, zoals de licentie van Photoshop, het abonnement van de website, het boekhoudprogramma, de zakelijke rekening en verzekeringen.

 

Iets wat ook niet onverstandig is. Is het lidmaatschap van de branche organisatie(s) en vakbladen, want ook ik moet mij blijven ontwikkelen.

 

Daarnaast moet ik ook winst draaien zodat ik kan investeren in mijn onderneming.  Er zullen nieuwe camera’s aangeschaft moeten worden of lenzen. Een nieuwe laptop of computer en zo zijn er nog wel wat dingen te bedenken.

 

Dat zijn allemaal onderwerpen waar ik rekening mee moet houden zodra ik mijn prijs ga bepalen. Want alles moet betaald worden vanuit de opdrachten die ik ga doen.

Als je dat hebt uitgezocht en weet wat er allemaal betaald moet worden en hoeveel jezelf wilt verdienen. Komt de volgende stap. Hoeveel uur per maand kun je aan betaalde opdrachten werken.

Hoeveel uur wil je per week werken? Aangezien je veel meer moet doen dan alleen je betaalde opdrachten.

 

Je hebt je marketing, je boekhouding, je administratie, het netwerken en het verder blijven ontwikkelen. Allemaal werkzaamheden die ook uitgevoerd moeten worden. Als ondernemer heb je een groot takenpakket en voor veel van die taken krijg je niet betaald. Het kost je wel tijd.

 

 

Nu je dat ook duidelijk hebt, kun je pas een realistisch uurtarief berekenen.

Een uurtarief waar je achter kan staan, wat een goed gevoel geeft, omdat je weet wat er allemaal van betaald moet worden, naast je eigen loon.

 

Bij iedere reportage staan mijn pakketten met prijzen. Voor een jaar terug had ik het vast niet zo online durven te zetten. En dacht ik ook “oef dat is duur”.  Toen wist ik nog niet wat er allemaal bij kwam kijken.  Want het is zoveel meer dan alleen je loon waar je rekening mee moet houden.

 

Als ik nu naar mijn prijzen kijk, begrijp ik waarom het die prijs heeft. Het is ineens niet meer duur. Het is zeker nog veel geld, alleen dat is wat anders.

 

Iets kan veel geld kosten en niet duur zijn. En iets kan duur zijn terwijl het niet veel geld heeft gekost.

 

Mocht jij je nu de volgende keer afvragen waarom een fotograaf zoveel kost? Dan weet je nu waarom. Er wordt veel meer van betaald dan alleen het inkomen. Zo werkt het nou eenmaal als je zelfstandig ondernemer bent.  Dus is een fotograaf nou daadwerkelijk duur? Of zijn er gewoon veel kosten waar rekening mee gehouden moet worden?


Reactie plaatsen

Reacties

Ria B
2 jaar geleden

Als iemand een reportage wil , of het nu van een bruiloft is of van een afscheid , ja dan hangt daar een prijskaartje aan .
Zo simpel is het Daf ;-) bij jou moet je kachel ook branden !

Be
2 jaar geleden

Herinneringen zijn onbetaalbaar, jij maakt herinneringen dus dan ben je nooit te duur