Tenminste houdbaar tot.


De datum die ik de afgelopen paar jaar probeerde te ontwijken, is er nu eentje die ik op zoek. Tenminste houdbaar tot 19 april. 

 

Tot nu toe overkwam me het ieder jaar opnieuw. De schok in de supermarkt vanwege de houdbaarheidsdatum. Voor ons is 19 april een zeer belangrijke datum. Het is de verjaardag en sterfdag van Elroy. Elk jaar opnieuw als april er aan komt, lijkt het alsof ik weer opnieuw naar zijn dood toe leef.

 

Aangezien het me nu al meerdere jaren is overkomen, ben ik dit jaar voorbereid. De bewustwording dat de maand april mentaal pittig is, zorgt ervoor dat ik er dit jaar anders mee overweg wil kunnen. Zo ook met de houdbaarheidsdatum 19-4. Enkele weken terug zag ik de eerste houdbaarheidsdatum tot aan april in de supermarkt. Het was een toetje wat ik wilde kopen om die avond op te eten. Even aarzelde ik om het toetje te pakken. Het zien van de uiterste houdbaarheidsdatum bracht april wel even heel dichtbij. Ik haalde diep adem en pakte het toetje uit het koelvak, alsof er niets aan de hand was. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ondertussen zie ik overal houdbaarheidsdata tot in april. Vanochtend betrapte ik mijzelf er op, of ik er al eentje kon vinden met de datum 19-4. Er heeft een verandering plaatsgevonden in mijn gedachtengang. De datum die ik de afgelopen paar jaar probeerde te ontwijken, is er nu eentje die ik op zoek. 

 

Langzaamaan verandert de manier hoe ik tegen die dag aan kijk. Een dag waar ik tegenop zat, veranderd naar een dag waar ik naar uitkijk.  Ergens is het een kleine opluchting. Wetende dat bezig blijven met het "rouwproces" er voor zorgt, dat je daadwerkelijk het anders kan gaan plaatsen in je hoofd. Dat momenten die zo gevuld zijn met verdriet, langzaamaan vermengen met de liefde die je voelt. Wat er voor zorgt dat je een glimlach krijgt op je gezicht, in plaats van een traan die rolt over je wang. 

 

Soms verbaasd mijn eigen kunnen mijzelf. Wij als mens zitten zo complex in elkaar. En toch als we er bewuster mee bezig zijn, kunnen we veranderingen maken die je van te voren niet had kunnen inzien. Rouwen is iets wat je de rest van je leven doet. En als je het zo bekijkt is rouwen dan niet een manier van leven, waarin je leert verdriet te vermengen met liefde?  

 

 

Ik had van te voren niet kunnen verwachten dat ik door mijn rouwproces zoveel zou leren over mijzelf. Hoe ik omga met verdriet, hoe ik het verdriet heb kunnen accepteren, sterker nog kunnen omarmen. Door het niet meer te verstoppen of er voor weg te rennen, is het een deel van mij geworden. Voel ik me juist completer omdat ik elke emotie van mezelf erken. Snap ik mezelf ook beter. En zie ik nog duidelijker waar mijn sterke punten liggen en mijn valkuilen. 

 

Ik gun niemand het verlies van een dierbare, niemand het gevoel van een rouwproces. Wel gun ik een ieder een pad waarin je net zoveel zelfkennis kan opdoen. Waarin je leert jezelf volledig te accepteren. Ook de pijn en verdriet die je met je meedraagt. Want ook die emoties bepalen wie jij bent. 

 

Hoe ik dit jaar door de maand april kom, is nog een vraag. Wel ben ik bewust bezig er voor te zorgen dat ik er op een andere manier mee om ga dan voorgaande jaren. Zodat de maand april niet meer als een zware maand aanvoelt, maar een maand die aanvoelt als al die andere maanden. Met op 19 april de speciale dag. Een dag die we vieren en waarin de liefde vermengd is, met het verdriet. Een dag waarop we lachen en zo af en toe een traan laten rollen. Ook al is het een dag waarop hij stierf, het is ook nog steeds zijn verjaardag. En een verjaardag moet je vieren.


Reactie plaatsen

Reacties

Jacqueline Mathijssen
2 jaar geleden

Mooi geschreven Daphne en heel herkenbaar.

Ria Buis
2 jaar geleden

Zoals je weet zit ik nog in het 1e jaar ..
Gek genoeg heb ik vanaf zijn sterfdag de plekken opgezocht waar we gelukkig waren en op die plekken voelde ik dat !! Met een traan maar ook dat voelt goed ..
Maandag vertrek ik in mn uppie naar een prachtige omgeving ,met een klein beetje as, om een deel van hem uit te strooien bij een rivier waar we altijd gelukkig zijn geweest ..En weer voelt het goed !
Ook ik ben echt verbaast over mezelf ..
Jouw verhaal heeft ook voor mij herkenbare punten DAF ..
Ik zal aan je denken de 19e !!

Tessy Donker
2 jaar geleden

"De bewustwording dat de maand april mentaal pittig is, zorgt ervoor dat ik er dit jaar anders mee overweg wil kunnen" Krachtig, moedig en vastbesloten te leren leven met dit grote verdriet , zo sta ik er ook in. Met ook af en toe een inzakdag. Rouwmanagement noem ik dat. Sterkte op de 19de