Veel gestelde vragen


Vragen over afscheidsfotografie/uitvaartfotografie

Hieronder vind je de veel gestelde vragen met betrekking tot afscheidsfotografie/uitvaartfotografie. 

Mocht jouw vraag er niet tussen staan, neem dan contact op met Daphne. Dit kan via de knop "contact", of door hier te klikken.

Fotografeer je alleen maar huilende mensen?

Nee.

Hoewel een uitvaart een verdrietige aangelegenheid is, zijn er veel meer emoties aanwezig dan alleen verdriet. 

Mensen troosten elkaar, er wordt gelachen en geknuffeld. Het zijn juist die kleine momenten waarin de liefde duidelijk zichbaar is waar mijn focus op ligt.

Naast die kleine momenten leg ik de rituelen vast en details die je niet wilt vergeten. 

Het kan zijn dat je hier en daar een foto ziet waar verdreit op te zien is. Dit leg ik enkel subtiel vast. Niemand komt graag op foto terwijl ze intens verdreitig zijn. 

Dat is ook niet het doel van een afscheidsreportage. Het doel is om het afscheid in mooie sfeerbeelden vast te leggen. Zo wil je de uitvaart herinneren en geven de foto's steun en troost.

Moet ik poseren voor de foto?

Nee.

Ik zal je nooit vragen te poseren of om even te lachen. Alle foto's komen tot stand door het "spontane" proces. Ik kijk rond en anticipeer op wat ik zie. Door mijn getrainde oog zal het lijken alsof iedere foto een "lucky shot" is. 

Is een fotograaf tijdens de uitvaart niet heel storend?

Nee

Als fotograaf is het mijn taak zo min mogelijk op te vallen. Zo onzichtbaar mogelijk te werk te gaan. Om die reden kom ik in het zwart (op verzoek van de familie kan mijn kleding aangepast worden). Mijn schoenen maken geen geluid en ook mijn camera staat op stil. Ik houd er rekening mee met wat er tijdens de uitvaart gebeurt, zodat ik op de juiste momenten mij kan verplaatsen in de ruimte zonder dat dit als storend wordt ervaren.   

Komt alles op foto te staan?

Nee.

Voordat ik de uitvaart kom vast te leggen, heb ik persoonlijk contact met de familie/nabestaande.

We bespreken in het contact wat wel en niet op foto komt. Ik bepaal dat van te voren niet. De keuze ligt bij de familie/nabestaande. 

Wat is het verschil tussen een afscheidsreportage en de livestream die wordt opgenomen?

Een livestream wordt meestal vanuit 1 en soms vanuit meerdere hoeken opgenomen. Het staat vast op een bepaald punt en meestal gefocust op de spreker.

Doordat dit het focuspunt is, kan het niet vanuit andere perspectieven beelden opnemen, waardoor je veel interactie van de gasten mist.

Vaak is een camera opgehangen achter in de zaal, hoog boven de mensen. Zo zie je enkel de achterkanten van iedereen die die dag aanwezig is.

Een camera heeft geen emoties en kent geen rouw. Dit maakt het dat het ook niet kan anticiperen op wat er tijdens de uitvaart gebeurt.

Het grootste voordeel van een camera ten op zichte van een fotograaf is het geluid. Deze kan een fotograaf niet vastleggen. 

Vragen over herinneringsfotografie/reportage

Hieronder vind je de veel gestelde vragen met betrekking tot afscheidsfotografie/uitvaartfotografie. 

Mocht jouw vraag er niet tussen staan, neem dan contact op met Daphne. Dit kan via de knop "contact", of door hier te klikken.

Wat als er door de ziekte de afspraak nog heel laat komt te vervallen?

Vaak weet je van te voren niet, hoe de volgende dag eruit gaat zien. 

Wat vandaag nog lukt, kan morgen een enorme uitdaging zijn. 

Ik begrijp dat en houd daar rekening mee. Daarom mag je een herinneringsreportage nog binnen de 24 uur annuleren, mits dit een medische reden heeft. 

Hoevaak kom je langs voor een reportage?

Dat ligt volledig aan jou.

Ik kan een keer komen om een moment vast te leggen, of ik kom vaker om meerdere momenten vast te leggen. 

Hoe de reportage vorm gaat krijgen, bespreken we van te voren. 

Kom je alleen maar verdrietige momenten vastleggen?

Nee, juist niet.

Hoewel het een verdrietige aangelegenheid is als ik kom, leg ik de rode draad van liefde vast. Want die veranderd niet zodra je ziek wordt. 

Je blijft nog steeds van elkaar houdene en vanuit die liefde vinden heel veel mooie momenten plaats. Momenten waar je straks ook op terug wilt blijven kijken. 

Kost een reportage maken veel energie?

Het maken van de reportage zal geen extra energie kosten. Ik vind het belangrijk dat je ontspannen voelt en er een goed gevoel bij hebt. Daardoor kost het geen extra energie van jou om de foto's te laten maken. 

Ik zie veel foto's op de site. Komen die van mij ook zomaar op de site te staan?

Nee.

De foto's die op deze website staan, zijn met toestemming gepubliceerd. Ik ben heel dankbaar dat ik deze foto's mag laten zien, maar dit is niet verplicht. Jij kiest zelf of ik de foto's mag gebruiken voor op het internet of niet.