Dit herken je vast

"Een uitvaart organiseer je vanuit liefde."


 • Het lijkt wel alsof je droomt. Je zou zo graag wakker willen worden en dat je moeder nog leefde. Ook al was ze ziek, haar overlijden brengt zoveel verdriet met zich mee. Hoe ga je dit verdriet verwerken? Hoe gaat het weer als normaal voelen en niet als een soort droom?

 

 • Je kinderen zijn nog zo jong. Ze hebben een prachtige tekening voor oma gemaakt en mogen tijdens de uitvaart een kaarsje aansteken. Hoewel je ze bij de uitvaart betrekt, is de kans groot dat ze alles vergeten. Hoe kan je als ouder laten zien dat ze betrokken zijn geweest bij oma’s uitvaart?

 

 • Je merkt aan je kinderen dat ze nog niet zo goed begrijpen wat de dood inhoudt. Hoe kun je het aan je kinderen uitleggen, zodat ze een beter plaatje kunnen vormen?

 

 • Het overlijden van oma maakt indruk op jullie allemaal. Deze periode is voor het gezin erg hectisch. Naast dat het dagelijks leven gewoon doorgaat, heb je een groot verlies te verwerken. Je kinderen voelen feilloos aan dat jij verdriet hebt en jij merkt dat jouw kinderen ook verdriet hebben. Het liefst wil je iets hebben wat troost geeft. Iets tastbaars wat jullie allemaal steun zal geven.

 

 • Je maakt je veel zorgen over je vader. Je ouders zijn zo lang getrouwd geweest. Hoe moet je vader dit doorstaan nu je moeder er niet meer is om voor hem te zorgen? Hoe gaat je vader dit verlies verwerken?

Overleden man in wit pak

Hoe zou het voor je zijn als.

"Foto's als tastbare herinneringen."


  • Je terug kan kijken en kan zien dat de uitvaart mooi was. Je ziet hoe er aan alles gedacht is en dat wat jij niet hebt kunnen onthouden toch op foto staat.

   

  • Je later, samen met je kinderen terug kan kijken en zij zien hoe ze bij de uitvaart van oma betrokken zijn geweest. Alles wat ze zich niet meer kunnen herinneren is vastgelegd op foto.

   

  • Je antwoorden kan geven op de vragen die je kinderen gaan hebben als ze ouder worden. Zelfs als je de woorden niet kan vinden.Je kan het laten zien met de foto’s die gemaakt zijn.

   

  • Als de rust weer een beetje teruggekeerd is, je samen met jouw kinderen, terug kan kijken op het afscheid van oma. Gewoon thuis in je veilige omgeving, samen op de bank. Foto’s die troost geven. Omdat je terug ziet hoe mooi en liefdevol het was.

   

  • Je een hulpmiddel hebt dat zowel jou, als je kinderen kan helpen. Zodat jullie samen het verlies van oma kunnen verwerken.

   

  • Als je vader ook troost kan vinden. Het zal moeilijk voor hem zijn om de draad weer op te pakken. Een hulpmiddel die hij op ieder moment van de dag er bij kan pakken, is dan erg fijn om te hebben.

  Kist wordt de kerk binnen gedragen door familie

  Dit kan ik voor jullie verwezenlijken.

  "Als fotograaf ben ik onzichtbaar, maar ik mis geen moment"


  Als ervaren afscheidsfotograaf en weduwe, weet ik welke foto's troost bieden en zullen helpen bij het verwerken van dit grote verlies.

  Ik zorg ervoor dat jullie een tastbare herinnering hebben aan het afscheid. Een dag die verdrietig is, maar ook vol zit met liefdevolle momenten.

  Een afscheidsreportage die niet alleen de dienst, maar ook de rituelen, de troostende knuffels, aanrakingen en persoonlijke details laat zien.  Reportages Afscheidsfotografie zijn altijd inclusief


  • Persoonlijk contact voor de uitvaart. Ik kom op bezoek, of bespreek alles telefonisch met je door. 
  • Contact met de uitvaartbegeleider. Ik neem contact op met de uitvaartbegeleider, zodat deze op de hoogte is van mijn aanwezigheid. Daarnaast regel ik met hem alle praktische zaken, zodat ik jou daar niet mee belast.
  • Een beveiligde online diashow. Binnen 2 weken kan je een eerste selectie van de foto’s bekijken.
  • Een beveiligde online fotogalerij. Binnen 4 weken kan je alle foto's van de afscheidsreportage zien.

   Je hebt de keuze uit 3 verschillende reportages.


  Ingetogen reportage

  *

  • Fotografie 2 uur aanwezig (bv uitvaart en nazit)
  • Harmonica album met enkele foto's (max15), geleverd in een bewaarbox met USB-stick. (met ongeveer 100 foto’s en de diashow)

          

  €650.-

  Persoonlijke reportage. 

  *

  • Fotografie 4 uur aanwezig (bv uitvaartdienst, begrafenis/crematie en nazit)*
  • Luxe fotoalbum inclusief USB-stick ( met ongeveer 250 foto’s en diashow) in bewaarbox.**

   

  €1500

  Complete reportage

  *

  • Fotografie, 8 uur aanwezig (bv opbaring, condoleance, sluiting van de kist, uitvaartdienst, begrafenis/crematie en nazit)*
  • Luxe fotoalbum inclusief USB-stick ( met ongeveer 500 foto’s en diashow) in bewaarbox.**
  • Meest gekozen 

     2000.-


  Heeft de uitvaartpolis een vrij te besteden bedrag?  Deze is ook te besteden aan een afscheidsreportage.

  *  Tegen meerprijs kunnen uren verspreid worden over meerdere dagen

  **Persoonlijk contact over de opmaak album, kleur en materiaal.

  Alle reportages zijn inclusief btw en exclusief reiskosten. Vanaf 20km  € 0,35 per/km. Ieder pakket kan indien gewenst aangepast worden, zodat deze beter aansluit bij jouw persoonlijke wensen.  Een afscheidsreportage:

  "Helpt bij het rouwproces en geeft troost."


  • Geeft jouw gezin een tastbare herinnering. Ook als je de dag in een roes beleefd hebt en niet veel kan herinneren, kan je altijd terug kijken op deze bijzondere dag.

   

  • Geeft je de mogelijkheid niet alleen jezelf, maar ook je kinderen te helpen bij hun rouwproces.

   

  • Vertelt het verhaal van het afscheid. Zodat je het kan laten zien (en zo antwoorden kan geven op de vragen van je kinderen ) zelfs als je de woorden niet weet te vinden.

   

  • Zorgt ervoor dat jouw vader ook nog jaren later wanneer zijn geheugen hem in de steek laat, tastbare herinneringen heeft aan het afscheid van zijn vrouw.

   

  • Zorgt ervoor dat jouw kinderen, als ze later ouder zijn en veel zijn vergeten, tastbare herinneringen hebben om op terug te kijken.

     Wat anderen over mij zeggen  Veel gestelde vragen


  Fotografeer je alleen maar huilende mensen?

  Nee.

  Hoewel een uitvaart een verdrietige aangelegenheid is, zijn er veel meer emoties aanwezig dan alleen verdriet. 

  Mensen troosten elkaar, er wordt gelachen en geknuffeld. Het zijn juist die kleine momenten waarin de liefde duidelijk zichbaar is waar mijn focus op ligt.

  Naast die kleine momenten leg ik de rituelen vast en details die je niet wilt vergeten. 

  Het kan zijn dat je hier en daar een foto ziet waar verdriet op te zien is. Dit leg ik enkel subtiel vast. Niemand komt graag op foto terwijl ze intens verdrietig zijn. 

  Ik wil graag niet met bepaalde personen op de foto komen, is dat mogelijk?

  Ja

  Ik begrijp dat er in families geschillen kunnen plaatsvinden. Vaak kan er voor een uitvaart de strijdbijl even worden begraven. Families lijken dan verengid te zijn, maar dit is vaak voor korte duur. 

  Tijdens het gesprek voor de uitvaart, zal ik je vragen of er geschillen zijn in de famlie waar ik rekening mee moet houden. Zo weet ik of er personenen zijn met wie je niet op foto wilt komen. 

  Fotograaf je de overledene ook?

  De overleden persoon zet ik alleen op foto als jij dat wenst. Ik zal niet zomaar een foto maken van de overleden persoon. Alles gaat in overleg.

  Kun je ook op meerdere dagen komen fotograferen?

  Ja

  Het aantal uren fotografie hoeven niet allemaal op een dag plaats te vinden. Zo kan er in de week van de uitvaart de condoleance gefotografeerd worden,het sluiten van de kist, of het kleuren van de kist. De andere uren kunnen gebruikt worden voor de dienst.

  Komt alles op foto te staan?

  Nee.

  Voordat ik de uitvaart kom vast te leggen, heb ik persoonlijk contact met je. In dat gesprek zal ik vragen stellen, zodat ik weet wat je wel en niet op foto wil laten vastleggen. 

  De een kiest ervoor om alles op foto vast te leggen. Van condoleance, tot aan de nazit. Een ander kiest ervoor om enkel de dienst vast te laten leggen. 

  Moet ik poseren voor de foto?

  Nee.

  Ik zal je nooit vragen te poseren of om even te lachen. Alle foto's komen tot stand door het "spontane" proces. Ik kijk rond en anticipeer op wat ik zie. 

  Wordt er tijdens de uitvaart ook geflitst?

  Nee

  Ik werk met een camera die zelfs in ruimtes met weinig niet hoeft te flitsen. De camera is zo ingesteld dat deze niet als storend kan worden ervaren.

   

  Zijn de foto's van het afscheid confronterend om te zien?

  Deze vraag is voor een ieder anders in te vullen.

  Mijn doel is om jou een reportage te geven uit het oogpunt van jullie liefde. Ik heb nog geen enkle keer gehoord dat de foto's die ik gemaakt heb confronterend zijn. Nabestaanden vinden de foto's mooi en zien voornamelijk de liefde terug in de foto's

  Is een fotograaf tijdens de uitvaart storend?

  Nee

  Als fotograaf is het mijn taak zo min mogelijk op te vallen en zo onzichtbaar mogelijk te werk te gaan.

  • Om die reden kom ik in het zwart (op verzoek van de familie kan mijn kleding aangepast worden).
  • Mijn schoenen maken geen geluid.
  • mijn camera staat op stil.
  • Ik houd er rekening mee met wat er tijdens de uitvaart gebeurt, zodat ik op de juiste momenten mij kan verplaatsen in de ruimte zonder dat dit als storend wordt ervaren.   

  Wat is het verschil tussen een afscheidsreportage en de livestream?

  • Een livestream wordt meestal vanuit 1 en soms vanuit meerdere hoeken opgenomen. Het staat vast op een bepaald punt en meestal gefocust op de spreker.
  • Vaak is een camera opgehangen achter in de zaal, hoog boven de mensen. Zo zie je enkel de achterkanten van iedereen die die dag aanwezig is.
  • Een livestream laat alleen de afscheidsdienst zien. Een afscheidsreportage laat het verhaal van het volledige afscheid zien

  Wat als er gasten zijn die niet op foto willen?

  Aan het begin van de dienst zal er gemeld worden dat erop verzoek van de familie een fotograaf aanwezig is. Dit doe ik middels een bordje die ik bij de ingang neerzet. Daarnaast wordt het ook vaak vertelt door de uitvaartleider in het voorwoord. 

  Zodra gasten weten dat ik opverzoek van jou aanwezig ben, vervallen de bezwaren. 

  Hoe kan een afscheidsreportage helpen bij het rouwproces?

  Een uitvaart gaat vaak als een roes aan je voorbij. Vaak onthoud je nog geen 10% van wat die dag is gebeurd. Een afscheidsreportage geeft jou de mogelijkheid om terug te kijken op een bijzondere dag. Omdat een reportage altijd gemaakt wordt uit het oogpunt van de liefde, zal je met een liefdevol gevoel de foto's kunnen bekijken. Hiervoor zorgt het dat je troost vind in de beelden, wat bijdraagt aan de verwerking. 

  Ik zie foto's op je website staan. Komen mijn foto's ook op de website?

  Nee

  Ik gebruik enkel foto's waarvan ik toestemming heb gekregen om te gerbuiken. Als jij hiervoor geen toestemming geeft, zal ik geen een foto online gebruiken.

  Kan iedereen de online diashow zien?

  Nee

  De diashow is beveiligd met een wachtwoord. Alleen de mensen die het wachtwoord ontvangen, kunnen de diashow zien. 

  Kan ik een voorbeeld diashow zien?

  Ja

  Om je een indruk te kunnen geven van wat ik fotograaf, heb ik een diashow gemaakt. Deze diashow is gemaakt tijdens de uitvaart in scene. 

  Je kijkt dus niet naar een echte uitvaart, maar deze geeft wel een goed voorbeeld van hoe een diashow eruit kan zien. 

  Klik hier om de diashow te bekijken

  Is het mogelijk om meerdere albums te bestellen?

  Ja

  Na de uitvaart neem ik contact met je op om het album te bespreken.

  In dat gesprek zal ik ook vragen of je meerdere albums wilt bestellen. 

  Hoelang duurt het voordat het album klaar is?

  Gemiddeld duurt het 2 tot 3 maanden voordat het album klaar is en wordt afgeleverd. 

  Waarom zal ik voor een groot album kiezen als ik al een harmonica-album krijg?

  Het harmonica album is een kleinformaat album, waar enkele foto's in geplaatste kunnen worden. Tenopzichte van het grote album is deze zeer beperkt. Het harmonica-album druk ik voor jou, zodat je al snel na de uitvaart iets tastbaars hebt.