Van iets verdrietigs, iets moois maken.


Dit herken je vast

"Een uitvaart organiseer je vanuit liefde."


 • Wat moet er veel geregeld worden. Rouwvervoer, locatie, bloemen, een spreker.  De uitvaart is al over een paar dagen.  Heb je wel aan alles gedacht?  Het lijkt wel alsof alles als een roes aan je voorbij gaat. Hoe zou dat straks zijn? Kan je straks de uitvaart nog wel herinneren? 

 

 • Jouw kinderen gaan heel anders met het verlies om, als dat jij met het verlies omgaat. Aan de ene kant voelt dat fijn, want ze zijn niet de hele dag verdrietig en blijven hun dagelijkse bezigheden doen. (Ze gaan naar school en spelen nog steeds met hun vriendjes.) Aan de andere kant vraag je je af of ze het allemaal wel kunnen begrijpen. Voor jezelf is het al moeilijk te bevatten dat jouw man nooit meer terug komt. Snappen jouw kinderen wel dat hun vader nooit meer terug komt?  Ze zijn nog zo jong. Kunnen ze zich later überhaupt nog wel iets herinneren van deze periode? Moet je een therapeut inschakelen of kun je ze daar zelf bij helpen? 

 

 • Het lijkt wel alsof je in jouw ergste nachtmerrie beland bent. Je zou zo graag wakker willen worden en dat je man nog steeds leefde. Ook al was hij ziek. Zijn overlijden brengt zoveel verdriet met zich mee. Het is dat je kinderen naar school moeten, anders zou je het liefst de hele dag in bed willen blijven liggen. Je krijgt amper nog een hap door je keel. Zelfs de chocola waar je normaal gesproken niet vanaf kon blijven, hoef je nu niet. 

 

 • Hoe moet je straks je leven weer opbouwen? Het verdriet is zo intens groot. Hoe moet je dat verwerken? Is het mogelijk om dit een plek te geven? Of zal je voor de rest van je leven dit verdriet blijven ervaren. 

 

 • Hoe moet jouw dementerende schoonmoeder het verlies van haar zoon gaan verwerken?  Het lijkt wel alsof je nu iedere keer opnieuw moet vertellen wat er is gebeurd. En hoe moet het straks met zijn vrienden die niet bij de uitvaart aanwezig kunnen zijn? Kunnen die dan helemaal geen afscheid meer nemen? 
Overleden man in wit pak

Hoe zou het voor je zijn als.

"Foto's als tastbare herinneringen."


 • Je terug kan kijken en kan zien dat de uitvaart mooi was. Dat je ziet hoe er aan alles gedacht is. Dat alles wat jij niet hebt kunnen onthouden, of hebt meegekregen op de foto staat. 

 

 • Je een manier hebt dat zowel jou, als jouw kinderen helpt bij het rouwproces. Gewoon thuis in je veilige omgeving, zonder dat je meteen een therapeut hoeft te benaderen.

 

 • Je in je eigen tijd, als jij er aan toe bent, kan terug kijken op deze hectische periode. En kan zien dat ondanks dat het aanvoelde als jouw ergste nachtmerrie, deze periode ook gevuld werd met liefde. 

 

 • Je dit verdriet kan verwerken, zonder dat je daarvoor het huis uit hoeft. Dat je een hulpmiddel hebt wat je erbij kan pakken wanneer jij dat wilt. Ook al is dat midden in de nacht. 

 

 • Je niet iedere keer hoeft te vertellen hoe de uitvaart was, maar het gewoon kan laten zien.
Kist wordt de kerk binnen gedragen door familie

Dit kan ik voor jullie verwezenlijken.

"Als fotograaf ben ik onzichtbaar, maar ik mis geen moment"


Door mijn kunde als afscheidsfotograaf en mijn ervaring als weduwe, weet ik welke foto's troost bieden en zullen helpen bij het verwerken van dit grote verlies. Zo zorg ik ervoor dat jullie een blijvende herinnering hebben van een dag die je nooit meer over kan doen. Een dag die verdrietig is, maar ook vol zit met liefdevolle momenten. Een reportage die niet alleen de ceremonie laat zien, maar ook de rituelen die hebben plaatsgevonden. Die ook de troostende knuffels en aanrakingen in beeld brengt zodat er een compleet verhaal wordt verteld. Het afscheid van jouw man, verteld uit het oogpunt van jullie eeuwige liefde.


Reportages Afscheidsfotografie zijn altijd inclusief:


 • Persoonlijk contact voor de uitvaart. Ik kom graag bij jou op bezoek om alles te bespreken en je vragen te beantwoorden. 
 • Contact met de uitvaartbegeleider. Ik neem contact op met de uitvaartbegeleider, zodat deze op de hoogte is van mijn aanwezigheid. Daarnaast kan ik van hem het draaiboek ontvangen en andere algemene vragen stellen, zodat ik jou daar niet mee belast.
 • Bewerking van de foto's. Alle foto's bewerk ik na in het fotobewerkingsprogramma. 
 • Een beveiligde online diashow. Op die manier kunnen de foto’s al binnen 2 weken na de uitvaart bekeken worden. Deze diashow staat op een beveiligde pagina. Enkel met het wachtwoord kun je de diashow bekijken.
 • Een klein harmonica-album met enkele foto's.

 Je hebt de keuze uit 3 verschillende reportages.


Ingetogen reportage

*

 • Fotografie (bv uitvaart en nazit, 3 uur aanwezig)
 • max 50 foto's digitaal aangeleverd. (Download)

        

€600.-

Persoonlijke reportage. 

*

 • Fotografie (bv uitvaartdienst, begrafenis/crematie en nazit, 5 uur aanwezig)
 • Persoonlijk contact over de opmaak van het album.
 • Luxe fotoalbum inclusief USB-stick (50 bewerkte foto’s en diashow)  in bewaarbox.

 

€1500

Complete reportage

*

 • Fotografie (bv opbaring, condoleance, sluiting van de kist,uitvaartdienst, begrafenis/crematie en nazit, 8 uur aanwezig) 
 • Persoonlijk contact over de opmaak van het album.
 • Luxe fotoalbum inclusief USB-stick ( alle bewerkte foto’s en diashow) in bewaarbox.
 • Meest gekozen 

   2000.-


Heeft de uitvaartpolis een vrij te besteden bedrag?  Deze is ook te besteden aan een afscheidsreportage. 

Alle reportages zijn inclusief btw en exclusief reiskosten. Vanaf 30km  € 0,35 per/km. Ieder pakket kan indien gewenst aangepast worden, zodat deze beter aansluit bij jouw persoonlijke wensen.



Een afscheidsreportage:

"Helpt bij het rouwproces en geeft troost."


 • Geeft jou een tastbare herinnering. Zodat als je de dag in een roes beleeft hebt en je er niet veel van kan herinneren, altijd terug kan kijken op deze bijzondere dag.
 • Geeft je een hulpmiddel, wat jou en jouw kinderen helpt bij hun rouwproces. 
 • Geeft jouw en jouw kinderen beelden die troost bieden.
 • Vertelt het verhaal uit het oogpunt van de liefde. Een aanraking, een knuffel, de hand op je schouder, de persoonlijk gekozen bloemstukken… Een uitvaart organiseer je vanuit liefde, die liefde leg ik vast. Zodat je op een fijne manier terug kan kijken op een dag die je nooit meer over kan doen.
 • Vertelt het verhaal van het afscheid, zodat je het kan laten zien, (aan familieleden met alzheimer of personen die niet aanwezig konden zijn bij de uitvaart)  zonder ook maar een woord te hoeven zeggen.

 


Wat anderen over mij zeggen



Veel gestelde vragen


Fotografeer je alleen maar huilende mensen?

Nee.

Hoewel een uitvaart een verdrietige aangelegenheid is, zijn er veel meer emoties aanwezig dan alleen verdriet. 

Mensen troosten elkaar, er wordt gelachen en geknuffeld. Het zijn juist die kleine momenten waarin de liefde duidelijk zichbaar is waar mijn focus op ligt.

Naast die kleine momenten leg ik de rituelen vast en details die je niet wilt vergeten. 

Het kan zijn dat je hier en daar een foto ziet waar verdriet op te zien is. Dit leg ik enkel subtiel vast. Niemand komt graag op foto terwijl ze intens verdrietig zijn. 

Ik wil graag niet met bepaalde personen op de foto komen, is dat mogelijk?

Ja

Ik begrijp dat er in families geschillen kunnen plaatsvinden. Vaak kan er voor een uitvaart de strijdbijl even worden begraven. Families lijken dan verengid te zijn, maar dit is vaak voor korte duur. 

Tijdens het gesprek voor de uitvaart, zal ik je vragen of er geschillen zijn in de famlie waar ik rekening mee moet houden. Zo weet ik of er personenen zijn met wie je niet op foto wilt komen. 

Fotograaf je de overledene ook?

De overleden persoon zet ik alleen op foto als jij dat wenst. Ik zal niet zomaar een foto maken van de overleden persoon. Alles gaat in overleg.

Kun je ook op meerdere dagen komen fotograferen?

Ja

Het aantal uren fotografie hoeven niet allemaal op een dag plaats te vinden. Zo kan er in de week van de uitvaart de condoleance gefotografeerd worden,het sluiten van de kist, of het kleuren van de kist. De andere uren kunnen gebruikt worden voor de dienst.

Komt alles op foto te staan?

Nee.

Voordat ik de uitvaart kom vast te leggen, heb ik persoonlijk contact met je. In dat gesprek zal ik vragen stellen, zodat ik weet wat je wel en niet op foto wil laten vastleggen. 

De een kiest ervoor om alles op foto vast te leggen. Van condoleance, tot aan de nazit. Een ander kiest ervoor om enkel de dienst vast te laten leggen. 

Moet ik poseren voor de foto?

Nee.

Ik zal je nooit vragen te poseren of om even te lachen. Alle foto's komen tot stand door het "spontane" proces. Ik kijk rond en anticipeer op wat ik zie. 

Wordt er tijdens de uitvaart ook geflitst?

Nee

Ik werk met een camera die zelfs in ruimtes met weinig niet hoeft te flitsen. De camera is zo ingesteld dat deze niet als storend kan worden ervaren.

 

Zijn de foto's van het afscheid confronterend om te zien?

Deze vraag is voor een ieder anders in te vullen.

Mijn doel is om jou een reportage te geven uit het oogpunt van jullie liefde. Ik heb nog geen enkle keer gehoord dat de foto's die ik gemaakt heb confronterend zijn. Nabestaanden vinden de foto's mooi en zien voornamelijk de liefde terug in de foto's

Is een fotograaf tijdens de uitvaart storend?

Nee

Als fotograaf is het mijn taak zo min mogelijk op te vallen en zo onzichtbaar mogelijk te werk te gaan.

 • Om die reden kom ik in het zwart (op verzoek van de familie kan mijn kleding aangepast worden).
 • Mijn schoenen maken geen geluid.
 • mijn camera staat op stil.
 • Ik houd er rekening mee met wat er tijdens de uitvaart gebeurt, zodat ik op de juiste momenten mij kan verplaatsen in de ruimte zonder dat dit als storend wordt ervaren.   

Wat is het verschil tussen een afscheidsreportage en de livestream?

 • Een livestream wordt meestal vanuit 1 en soms vanuit meerdere hoeken opgenomen. Het staat vast op een bepaald punt en meestal gefocust op de spreker.
 • Vaak is een camera opgehangen achter in de zaal, hoog boven de mensen. Zo zie je enkel de achterkanten van iedereen die die dag aanwezig is.
 • Een livestream laat alleen de afscheidsdienst zien. Een afscheidsreportage laat het verhaal van het volledige afscheid zien

Wat als er gasten zijn die niet op foto willen?

Aan het begin van de dienst zal er gemeld worden dat erop verzoek van de familie een fotograaf aanwezig is. Dit doe ik middels een bordje die ik bij de ingang neerzet. Daarnaast wordt het ook vaak vertelt door de uitvaartleider in het voorwoord. 

Zodra gasten weten dat ik opverzoek van jou aanwezig ben, vervallen de bezwaren. 

Hoe kan een afscheidsreportage helpen bij het rouwproces?

Een uitvaart gaat vaak als een roes aan je voorbij. Vaak onthoud je nog geen 10% van wat die dag is gebeurd. Een afscheidsreportage geeft jou de mogelijkheid om terug te kijken op een bijzondere dag. Omdat een reportage altijd gemaakt wordt uit het oogpunt van de liefde, zal je met een liefdevol gevoel de foto's kunnen bekijken. Hiervoor zorgt het dat je troost vind in de beelden, wat bijdraagt aan de verwerking. 

Ik zie foto's op je website staan. Komen mijn foto's ook op de website?

Nee

Ik gebruik enkel foto's waarvan ik toestemming heb gekregen om te gerbuiken. Als jij hiervoor geen toestemming geeft, zal ik geen een foto online gebruiken.

Kan iedereen de online diashow zien?

Nee

De diashow is beveiligd met een wachtwoord. Alleen de mensen die het wachtwoord ontvangen, kunnen de diashow zien. 

Kan ik een voorbeeld diashow zien?

Ja

Om je een indruk te kunnen geven van wat ik fotograaf, heb ik een diashow gemaakt. Deze diashow is gemaakt tijdens de uitvaart in scene. 

Je kijkt dus niet naar een echte uitvaart, maar deze geeft wel een goed voorbeeld van hoe een diashow eruit kan zien. 

Klik hier om de diashow te bekijken

Is het mogelijk om meerdere albums te bestellen?

Ja

Na de uitvaart neem ik contact met je op om het album te bespreken.

In dat gesprek zal ik ook vragen of je meerdere albums wilt bestellen. 

Hoelang duurt het voordat het album klaar is?

Gemiddeld duurt het 2 tot 3 maanden voordat het album klaar is en wordt afgeleverd. 

Waarom zal ik voor een groot album kiezen als ik al een harmonica-album krijg?

Het harmonica album is een kleinformaat album, waar enkele foto's in geplaatste kunnen worden. Tenopzichte van het grote album is deze zeer beperkt. Het harmonica-album druk ik voor jou, zodat je al snel na de uitvaart iets tastbaars hebt.