Afscheid door aanraking


“Kijk dat is mijn hand, dat deed ik elke dag. Nog even gedag zeggen”“Ga je mee naar boven?”

 

 

Vroeg ze mij, nadat ik net mijn jas had opgehangen.

“Ja natuurlijk”, was mijn antwoord.

 

Ik volgde haar naar boven de wentelende witte trap op. Boven bij de overloop hing het schilderij wat ook voor op de rouwkaart stond. Ik stond even stil en bewonderde het schilderij. “Zo zag hij zichzelf, als kleine jongen vol vragen en avontuur.” Vertelde ze mij.

 

We liepen de eerste kamer aan de linkerkant naar binnen. Daar lag haar man. Hij lag er vredig bij. Prachtig aangekleed in zijn pak, toegedekt onder een laken, lag hij bij het raam op een bed. Alsof hij daar voor eeuwig zou slapen.  De kamer voelde sereen en kalm aan. Er heerste een rust.

 

 

 

 

“Wat ligt hij er mooi bij he?”, zij ze. Terwijl ik mijn camera focuste, beantwoorde ik haar vraag met een ja.

 

Mijn lens stond scherp gesteld op de handen van haar overleden man. “Dag mijn lief”, sprak ze. En ze raakte met haar hand zijn handen aan. Haar vingers streelden nog even zijn trouwring…

 

Op dat moment klikte ik de foto. Een van de velen die ik die dag maakte, maar ik wist dat dit een heel belangrijk moment was.

 

Enkele dagen na de uitvaart ging bij haar op bezoek. Ik had een diashow meegenomen, zodat ik alvast wat foto’s kon laten zien.  

 

 

 

Haar zus was er ook, gezamenlijk zaten we aan de grote tafel, met een bak koffie en een heerlijke plak cake. Ik gaf haar de tablet en de diashow begon te spelen.

 

“oohh” zegt ze, haar hand houdt ze voor haar mond. “Wat is er?”  Vraagt haar zus. “Is het zo confronterend?”  Ze kijkt haar zus eventjes aan en zegt “Nee, dit is zo mooi”

 

“Kijk dat is mijn hand, dat deed ik elke dag. Nog even gedag zeggen”

 

Een klein ritueel wat ze in de laatste week iedere keer had gedaan, zag ze nu terug op beeld.

Een tastbare herinnering, van een zeer belangrijk moment.

 

Afscheid nemen doen we niet alleen met woorden. Een aanraking kan al genoeg zijn en heeft soms een nog belangrijkere betekenis dan de woorden die we zeggen.


Reactie plaatsen

Reacties

Ria B
2 jaar geleden

Ik ben net wakker en lees je blog ….Hoe mooi !!