Dat had God niet mogen doen.


“Hoe kan God dan de vader zijn van Jezus? Jozef is toch de vader van Jezus?”Laatst had ik een gesprek met mijn jongste zoon over god.

 

Sinds zijn vader is overleden, is religie een thema voor hem. Hij gelooft in de hemel, in de hel en in Jezus.

 

“Mam wie is eigenlijk de vader van Jezus?”  Vroeg hij nieuwsgierig aan mij?

“Dat is God.” Gaf ik als reactie. 

“He dat klopt toch niet? Maria is de moeder van Jezus en Maria was toch getrouwd?” Reageerde mijn jongste. Ik kon niet anders dan hem gelijk geven. “Dat klopt ventje. Maria was getrouwd met Jozef de timmerman”

 

“Hoe kan God dan de vader zijn van Jezus? Jozef is toch de vader van Jezus?”  In zijn stem hoorde ik zijn verbazing. “Nee lieverd volgens de bijbel is God de vader van Jezus.  Hij kwam in een nacht bij Maria en vertelde haar dat zij de zoon van God zou krijgen.”  Vertelde ik hem.

 

 

 

Even bleef het stil. Je zag hem denken.

 

“Wat vond Maria daarvan?” Was vervolgens zijn vraag.

“Die was vereerd, dat ze de zoon van God kreeg” Was mijn antwoord.

 

Het werd er voor hem niet gemakkelijker op. Je zag hoe hij het probeerde te rijmen.

“Arme Jozef... Dat had God niet mogen doen.  Die had een vrouw moeten kiezen die nog niet getrouwd was.”  Was zijn conclusie.

 

Een verhaal die ik als kind klakkeloos heb aangenomen, ging er bij mijn zoon niet zomaar in.

Ik heb er als kind nooit zo over nagedacht. Ik bewonder de denkwijze van mijn zoon. Hij neemt niet zomaar iets klakkeloos aan, hij denkt voor zichzelf en vormt daar zijn mening over.

 

 

 

Volgens de maatstaven van nu, is het onacceptabel gedrag.  De vrouw van een ander zwanger maken.  En God mocht dat zomaar…

 

“Mam, ik geloof nog wel hoor. Papa is nog steeds in de hemel. Het was niet slim van God, maar wij doen allemaal wel eens dingen die niet slim zijn” 

 

En zo kon mijn kleine ventje weer alles plaatsen. Was er voor zijn vader nog steeds een plekje waar hij nu kon zijn. En ja God had in zijn ogen dan een foutje gemaakt, maar goed we maken allemaal foutjes, dus mag God dat ook.

 

Wat een heerlijke logica.


Reactie plaatsen

Reacties

Ria B
2 jaar geleden

Wat een heerlijk verhaal !!
Er zullen ongetwijfeld meer vragen uit dat mondje komen !!