Niet zomaar een plaatje


De foto’s vullen de gaten van je geheugen.“Dit vind ik een mooie foto”.

Ik zit met de familie aan de eettafel en we bladeren door de foto’s die er tijdens de uitvaart gemaakt zijn. Ze laat de foto zien die boven dit blog staat.

Zelf vind ik het ook een mooie foto. Ik heb die foto heel bewust gemaakt.

Deze foto vertelt een verhaal. Een verhaal die voor de familie belangrijk is.

 

Ik wist dat ik deze foto wilde maken.

Ik had in het draaiboek gelezen, dat de kerkklokken zouden luiden als wij eraan langs zouden rijden. Op dat moment wist ik, dat ik een foto van de kerk wilde maken.

 

Op de dag van de uitvaart reed ik mee in de rouwwagen.

Toen we op de rotonde afreden,

had ik mijn camera klaar staan voor de foto.

Ik had het raam ver genoeg naar beneden kunnen draaien, zodat ik niet door het raam heen hoefde te fotograferen. Heel bewust heb ik ervoor gekozen dat niet te doen. Ik wilde dat er op de foto te zien was dat ik in een rouwwagen zat.

 

Een subtiele hint.

De vlag rechts in de hoek is typerend voor een rouwwagen. Zelfs het logo van Mercedes, vertelt een extra laag in deze foto. De hint naar de rouwwagen in combinatie met de kerk vertelt in een oogopslag dat de klokken aan het luiden waren toen wij erlangs reden.

Het creëren van een herinnering 

Voor de familie zorgde deze foto er meteen voor,

dat de herinnering van de luidende kerklokken weer naar boven kwam.

 

Ik vertel een verhaal.

Dat is wat ik doe als afscheidsfotograaf. Ik maak niet klakkeloos foto’s van wat ik zie. Ik vertel het verhaal van het afscheid. Met iedere foto vertel ik een klein stukje. En al die kleine stukjes samen vormen een geheel. Een geheel van een heel persoonlijk verhaal.

Zodat je ook achteraf het verhaal kan zien. Het is een dag die je nooit meer over kan doen. Door alle emoties, onthoud je er weinig van.

Het is oké dat je niet zo veel hebt onthouden. Zo werkt ons brein nou eenmaal.

 

Gaten opvullen

De foto’s vullen de gaten van je geheugen. Zo heb jij weer een volledig verhaal van een dag die je niet wilt vergeten. Hierdoor biedt een afscheidsreportage niet alleen veel troost, maar is het ook een krachtig hulpmiddel bij de verwerking.Reactie plaatsen

Reacties

Ineke Vos
een jaar geleden

De foto is heel creatief en doordacht!

Jaap
een jaar geleden

Nou...een krakkemikkige houten ladder....voor je het weet speel je de hoofdrol in je eigen uitvaart....ik zou maar oppassen 😁

Be
een jaar geleden

De foto verteld idd het verhaal. Ik zag hem op fb en dacht precies hetzelfde. De vlag .. de kerk. Een hele mooie foto en goed doordacht